Persbericht 17 februari 2021
Gekochte tickets voor evenementen blijven langer geldig
Regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’ verlengd
Omdat de pandemie langer aanhoudt dan eerder voorzien, verlengt de cultuur- en evenementenbranche de regeling ‘Bewaar je ticket, geniet later’. Hierdoor blijven gekochte tickets voor verplaatste evenementen langer geldig, namelijk 26 maanden in plaats van 13. Ook hebben consumenten langer de tijd hun vouchertegoeden om te zetten in tickets voor events die wél doorgaan, te weten 24 maanden. Geld terugvragen is ook altijd mogelijk. Deze verlenging is tot stand gekomen na overleg tussen de evenementen- en de cultuursector en de betrokken overheden. De regeling wordt ondersteund door het ministerie van OC&W en EZK en volgt de regels van de Autoriteit Consument en Markt.
De Bewaar Je Ticket Regeling is tijdens de eerste coronagolf van kracht gegaan en houdt in dat entreebewijzen voor verplaatste evenementen geldig blijven en dat tickets voor afgelaste evenementen kunnen worden omgezet in vouchers. Geldelijke restitutie blijft in alle gevallen ook een optie. Hierdoor is voorkomen dat extra financiële problemen ontstonden door massale restitutie van ticketgelden.
Uit een eerste peiling naar het gebruik van de ticketregeling blijkt dat veel bezoekers gebruik hebben gemaakt van de regeling. Bij verplaatste voorstellingen en evenementen houdt gemiddeld 80% zijn ticket, gemiddeld 14% wil een refund in geld, 2% wil een voucher voor een andere show, 2% doet een donatie. Bij afgelaste shows vraagt 63% een refund in geld, 24% wil een voucher voor een andere show; 11% doet een donatie.
In de oorspronkelijke ticketregeling, uit april 2020, is met de lange duur van de coronacrisis geen rekening gehouden. Evenementen worden nu voor de tweede of derde keer verplaatst of definitief geannuleerd. Ook is het door de aanhoudende coronamaatregelen niet mogelijk geweest voor consumenten om tegoeden (vouchers) in te wisselen voor een ander evenement: het organiseren van alternatieve evenementen was immers niet mogelijk. Met de verlenging van de termijn kunnen de ticketvouchers alsnog gebruikt worden.
Persbericht 9 april 2020
Culturele sector roept houders van tickets op: Bewaar je ticket, geniet later
Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen gezamenlijk aan bezoekers om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen. De sector heeft in gezamenlijkheid een regeling ontwikkeld, met ondersteuning van het ministerie van OC&W en volgens de regels van de ACM.
COVID-19 raakt ons allemaal, ook de culturele sector en de sport. Veel voorstellingen, festivals, wedstrijden en concerten worden noodgedwongen verplaatst of afgelast; musea en monumenten sluiten hun deuren. De verschillende brancheverenigingen slaan de handen ineen en roepen hun bezoekers op om hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan: Bewaar je ticket, geniet later.
Passend aanbod
De organisaties komen met passende oplossingen voor de houders van tickets, de bezoekers. Er wordt zoveel mogelijk gezocht naar nieuwe data voor de evenementen die nu geen doorgang kunnen vinden en het oorspronkelijke ticket blijft gewoon geldig. Is zo’n verplaatsing niet mogelijk, wordt het evenement definitief afgelast of is de houder van het ticket verhinderd op de nieuwe datum, dan krijgt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten, die later ingewisseld kan worden. Hierdoor kunnen bezoekers alsnog genieten van een vervangende voorstelling, wedstrijd, festival, concert of tentoonstelling. Ticketkopers worden door de betreffende organisator geïnformeerd over de praktische afhandeling van hun evenement en tickets. Ook kunnen ticketkopers in veel gevallen ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie, waarmee zij artiesten, makers en de mensen achter de schermen steunen.
Brede steun
De gezamenlijke regeling volgt de regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en krijgt onder andere steun van minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: “Ook voor de culturele sector zijn dit uitdagende tijden. We kunnen de theaters, organisatoren, poppodia en musea helpen door naar de voorstellingen te blijven gaan, alleen later wanneer de omstandigheden het toe laten. Evenementen worden nu verplaatst. Bewaar je ticket en blijf van cultuur genieten. En kan je toch niet, vraag dan om een tegoedvoucher. Zo help je de culturele branche overeind te blijven.”
Geniet later
Met ‘Bewaar je ticket, geniet later’ hoopt de sector dat houders van tickets hun bezoek aan hun favoriete podium of event uitstellen. Daardoor kan de culturele sector en de sport de grote economische klap die hen treft door de coronacrisis opvangen. Dit geeft de sector de ruimte om te werken aan nieuwe evenementen in de toekomst. Niet alleen de organisatoren, artiesten en podia worden hiermee geholpen, maar juist ook de mensen achter de schermen die deze evenementen mede mogelijk maken zoals decorbouwers, technici, leveranciers, creatieven en andere werknemers en zelfstandigen in de culturele en sportsector.
De organisatoren hebben er uiteraard begrip voor als houders van tickets om welke reden dan ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken; zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de ‘Regeling ticketgelden coronacrisis’ en is gerelateerd aan de datum van het (oorspronkelijke of verplaatste) evenement.